Support: +91 8795555922

RRB Previous Question Paper

rrb-previous-question-paper

Author: Sonali Singh | Date: 08/04/2019 11:21:AM | In: Answer Key

1. What is the point on the lever which does not move called?

A. Effort

B. Load

C. Fulcrum

D. Core 

Answer:  C.  Fulcrum

2.  Which country celebrates its Independence day on January 4th?

A. Pakistan

B. Myanmar

C. Malaysia

D. Indonesia

Answer :  B. Myanmar

3. The mean of four different observations is 17.5. When a new observation whose value 20 is added, what will be the new mean?

A. 18

B. 17.5

C. 19

D. 18.5 

Answer :  A.  18

4. If secθ – tanθ = l/3 what is secθ + tanθ?

A. 1

B. 9

C. 3

D. 1/9

Answer :  C. 3

5. Select the correct set of symbols: 34 16 4 12 = 26

A. x, -, ÷

B. +, -, ÷

C. +, ÷, +

D. +, ÷, -  

Answer : D.  +, ÷, -  

6. Who developed Polio vaccine?

A. Marie Curie

B. Jonas Salk

C. Louis Pasteur

D. Alexander Fleming 

Answer : B. Jonas Salk

7. A book can be read in 40 days if 7 pages are read every day. If the book needs to be read in 8 days. How many pages should be read every day?

A. 35

B. 16

C. 56

D. 28

Answer : A.  35

8. What is the measure of the angle formed by the hour and minute hand when the time to 10' O clock?

A. 30°

B. 45°

C. 60°

D. 90° 

Answer : C.  60°

9. Which is the smallest prime number?

A. 0

B. 1

C. 2

D.

Answer : C. 2

10. Another name for computer chip is?

A. Microchip

B. Motherboard

C. CPU

D. Microprocessor

Answer : A. Microchip


11. If the average marks obtained by Balu, Benjamin and Babur is 80 and the average marks of Benjamin and Babur is 83, find marks obtained by Balu. 

A. 80

B. 83

C. 90

D. 74 

Answer : D. 74 


12. If the HCF and LCM of 5x and 8x are 9 and 360 respectively, find value of x. 

A. 5

B. 7

C. 9

D. h

Anser : C. 9

13. Who was the 16th speaker of Lok Sabha?

A.Sumitra Mahajan

B. Somnath Chatterjee

C. Meira Kumar

D. Manohar Joshi 

Answer : A. Sumitra Mahajan

14. A cyclist cycles 8 km at 15 km/hr and a further 4 km at 20 km/hr. Find the average speed in km/hr. 

A. 16.8

B. 16.36

C. 15.71

D. 17.50

Answer:  B. 16.36

15. A trader bought 120 kg of potato at 24/kg. He sold 80 kg of it at 50% profit and the balance at 25% low. Find the total profit or loss? 

A. 50% Profit

B. 25% Profit

C. 50% Loss

D. 25% Loss

Answer:   B. 25% Profit

16. Fill in the blanks: Sin A = × (Cos A) 

A. Sin A

B. Tan A

C. Cot A

D. Cosec A 

Answer : B. Tan A

17. Jack sold a dress for Rs.1440 and made a profit of 20%. What was its cost?  

A. 1152

B. 1240

C. 1200

D. 1180  

Answer : C. 1200

18. In a class of 54 students, 24 drink milk, 28 drink tea and 8 drink none. Find how many drink both milk and tea? 

A. 8

B. 6

C. 2

D. 10 

Answer: B. 6




























  


Tags:

#RRB #obly #oblypreps